έργα


εμείς


β26 architects

Η ομάδα των β26 architects ιδρύθηκε το 2019 και δραστηριοποιείται στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design. Με την πλειοψηφία των έργων μας να τοποθετούνται στην Αττική και τα Χανιά προσπαθούμε, κάθε φορά, να παράγουμε υψηλής ποιότητας χώρους που αναβαθμίζουν τη ζωή των χρηστών. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, κάθε project αντιμετωπίζεται μεμονωμένα και ανταποκρίνεται σε κάθε υπάρχουσα ανάγκη. Μέσα από συνεχή έρευνα, περίσσεια δημιουργικότητα και πειραματισμό στοχεύουμε στην ανάπτυξη και παροχή σύγχρονων αρχιτεκτονικών λύσεων.

επικοινωνία

info@b26architects.com

+30 697 902 1899
+30 698 860 5107

Αθήνα | Χανιά

Oliveto Residence


τοποθεσία: Χανιά, Κρήτη
στάδιο: αρχιτεκτονική μελέτη
μελέτη: β26 architects

Η παρούσα αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην ανέγερση μίας εξοχικής κατοικίας λίγο έξω από το χωριό Βλαχερωνίτισσα Χανίων. Το οικόπεδο στο οποίο σχεδιάζεται η κατοικία είναι ένας, ελαφρώς επικλινής, ελαιώνας έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων. Πρόκειται για μία κατοικία με εμβαδόν ισογείου 190,00 τ.μ. και εμβαδόν υπογείου 95,00 τ.μ.

Βασική συνθετική ιδέα αποτέλεσαν οι δύο πέτρινοι και, κάθετοι μεταξύ τους, τοίχοι οι οποίοι οργανώνουν την κατοικία και λειτουργούν σα φίλτρα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Ο πρώτος τοίχος είναι αυτός που διαχωρίζει το χώρο στάθμευσης και τη διπλανή ιδιοκτησία από το χώρο του σπιτιού ενώ παράλληλα προστατεύει το κτίσμα από το βορρά. Ο δεύτερος τοίχος είναι αυτός που χωρίζει την αυλή και τους χώρους διημέρευσης (καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα) από τα υπνοδωμάτια της κατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μία ομαλή και σταδιακή μετάβαση από το εξωτερικό περιβάλλον στον μικρόκοσμο του σπιτιού. Δύο όγκοι που "διαπερνούν" τον έναν από τους δύο τοίχους οργανώνουν τους χώρους και τις κινήσεις της οικίας.

Στόχος της μελέτης είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση στη μορφολογία και τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου, καθώς και η διατήρηση του ήδη υπάρχοντα ελαιώνα. Για το λόγο αυτό, η κατοικία οργανώνεται σε επίπεδα που ακολουθούν τις υψομετρικές καμπύλες του εδάφους, ενώ αποψιλώνονται μόνο όσα ελαιόδεντρα βρίσκονται στο σημείο που τοποθετείται η κατοικία.

1 / 2
2 / 2

Όσον αφορά την εσωτερική οργάνωση της κατοικίας, οι χώροι που σχεδιάζονται έχουν αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική που συνδυάζεται άριστα με τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο του design. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται εναρμονίζονται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον και με τη χρήση της πέτρας. Τσιμεντοκονία τοποθετείται στα πατώματα, υπόλευκος σοβάς στους τοίχους και ξύλο στην κινητή και σταθερή επίπλωση.

Στον εξωτερικό χώρο τοποθετείται κολυμβητική δεξαμενή εμβαδού 55,00 τ.μ. ενώ γίνονται οι ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις και διαμορφώσεις. Τα όρια μεταξύ χτισμένου και φυσικού περιβάλλοντος είναι εντελώς διακριτά επιδιώκοντας την άμεση επαφή του χρήστη με τη φύση. Τα δάπεδα του εξωτερικού χώρου διακόπτονται από το χώμα και τη φυσική χλωρίδα του οικοπέδου ενώ τα ελαιόδεντρα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της κατοικίας.

nail studio


τοποθεσία: Αθήνα, Ελλάδα
στάδιο: αρχιτεκτονική μελέτη
μελέτη: β26 architects

Πρόκειται για μία μελέτη που αφορά στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου ενός nail studio, έκτασης 45.00 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας. Βασικός στόχος και αρχική ιδέα της ομάδας μας αποτέλεσε η οργάνωση των λειτουργιών του καταστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί η άνεση και η οπτική συνέχεια του χώρου.

Στις βασικές λειτουργίες του καταστήματος περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες pedicure και manicure, ενώ τις δευτερεύουσες αποτελούν ένας χώρος αποτρίχωσης-μασάζ και οι βοηθητικοί χώροι (WC, κουζίνα). Προκειμένου, λοιπόν, να εξυπηρετηθεί ο πρωταρχικός μας στόχος σχεδιάσαμε μία ελαφριά μεταλλική κατασκευή που λειτουργεί ως διαχωριστικό μεταξύ του χώρου του pedicure και εκείνου του manicure. Η ίδια κατασκευή ορίζει, επιπλέον, δύο διαδρόμους κίνησης δεξιά και αριστερά της, ενώ διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο στη βάση της. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καθιστικό αναμονής μιας και το μέγεθος του καταστήματος δεν επαρκούσε για το σχεδιασμό ειδικού τέτοιου χώρου.


Από την άλλη πλευρά, ο διαχωρισμός των δευτερευουσών λειτουργιών επιτυγχάνεται με τη χρήση της υψομετρικής διαφοράς. Το ύψος του καταστήματος επαρκούσε προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επιπλέον επίπεδο που θα φιλοξενούσε τις δευτερεύουσες λειτουργίες του καταστήματος. Έτσι, σχεδιάστηκε ένα πατάρι στο οποίο φιλοξενείται ό χώρος αποτρίχωσης-μασάζ, το WC και η κουζίνα.

Με τη χρήση των παραπάνω εργαλείων, λοιπόν, μπορεί κανείς να έχει μία συνολική άποψη του χώρου και των υπηρεσιών που προσφέρονται, είτε βρίσκεται εντός είτε εκτός του καταστήματος.Residences in Apokoronas


τοποθεσία: Χανιά, Κρήτη
στάδιο: υπό κατασκευή
μελέτη: β26 architects

Η παρούσα αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στην ανέγερση τριών εξοχικών κατοικιών στο χωριό Σελλιά Αποκορώνου. Το οικόπεδο στο οποίο σχεδιάζονται οι κατοικίες είναι επικλινές, έχει έκταση 1560,00 τ.μ. και θέα προς τη θάλασσα. Πρόκειται για το σχεδιασμό δύο όμοιων μεταξύ τους κατοικιών, έκτασης 108,00 τ.μ., και μίας τρίτη, έκτασης 80,00 τ.μ.

Οι τρεις κατοικίες ακολουθούν την κλίση του εδάφους και τοποθετούνται σε διαφορετικό επίπεδο η μία από την άλλη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη θέα και των τριών κατοικιών προς τη θάλασσα. Ένας κοινόχρηστος δρόμος συνδέει τις κατοικίες, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον δρόμο του οικισμού. Η είσοδος σε κάθε μία από αυτές γίνεται μέσω μίας αυλής που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του δρόμου και που λειτουργεί σα φίλτρο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, ενισχύοντας την ιδιωτικότητα κάθε σπιτιού. Και στις τρεις περιπτώσεις συναντάμε δύο πέτρινους και κάθετους μεταξύ τους τοίχους οι οποίοι προστατεύουν και αγκαλιάζουν τις κατοικίες, στρέφοντάς τες προς τον κύριο υπαίθριο χώρο της καθεμίας.

Οι δύο όμοιες μεταξύ τους κατοικίες αναπτύσσονται σε διάταξη Γ έτσι ώστε όλα τα δωμάτια του σπιτιού να έχουν πρόσβαση, τόσο στην κύριο υπαίθριο χώρο, όσο και στη θέα προς τη θάλασσα. Στο ένα σκέλος του Γ τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης (κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό), ενώ στο άλλο σκέλος τα υπνοδωμάτια. Ένας εσωτερικός διάδρομος, παράλληλος στην ιδιωτική αυλή, συνδέει τους χώρους διημέρευσης με τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά. Η μικρότερη κατοικία αποτελείται από δύο όγκους που ολισθαίνουν προκειμένου να δημιουργήσουν ελεύθερους χώρους. Στον μπροστινό όγκο τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, ενώ στον πίσω τα υπνοδωμάτια και το λουτρό. Η τρίτη αυτή κατοικία γειτνιάζει και με ένα αλώνι που προϋπήρχε στο οικόπεδο και διατηρείται. Στον κεντρικό υπαίθριο χώρο κάθε κατοικίας τοποθετείται κολυμβητική δεξαμενή εμβαδού 23,00 τ.μ. ενώ και στις τρεις περιπτώσεις συναντάμε βατό δώμα.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Όσον αφορά τον εσωτερικό σχεδιασμό συναντάμε φυσικά υλικά που εναρμονίζονται με τον τόπο. Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα έπιπλα, ψάθινα αντικείμενα και αέρινα υφάσματα συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό.